Pro Futuro opinie

Wszystko o życiu szkół i uczelni w mieście. Nie wiesz jaką szkołę wybrać? Poproś tutaj o pomoc.

Re: Pro Futuro opinie

Postprzez brandy N, 20 listopada 2016, 16:33

Mój syn jest raczej typem sportowca więc wybraliśmy dla niego treningi tenisa. Na razie ma sporo zapału do gry, więc chcemy dopingować go w uprawianiu tego sportu. Ale w Pro Futuro masz też sporo innych zajęć typu judo, karate, pływanie, taniec, piłka nożna etc. A gdyby Twoja pociecha nie bardzo interesowała się taką formą aktywności, to zawsze możesz podsunąć jej warsztaty naukowe np. z robotyki, archeologii, astronomii itp.
brandy

Postprzez kacperek Pn, 21 listopada 2016, 09:49

Świetna sprawa! Widze, że w klasach I- III realizowany jest w Pro Futuro program 8 godzin zajęć tygodniowo prowadzonych w języku angielskim (5 godzin tematycznych i 3 godziny zajęć ściśle językowych). Czy z Waszego doświadczenia taka ilość jest dla dziecka wystarczająca?
kacperek

Postprzez stejka Śr, 7 grudnia 2016, 19:01

Cieszę, się gdy mogę przeczytać dobre opinie na temat Pro Futuro . Moja córka ma 6 lat więc jest na początku edukacji, jednak w stanie zainwestować w jej edukację. Dwujęzyczność w dzisiejszych czasach dzieciom jest bardzo potrzebna, co mi bardzo zaimponowało to fakt iż szkoła jest partnerem znanych instytucji takich jak Cambridge English Language Assessment oraz innych, co jest równoznaczne z wysoką jakością nauczania a to jest teraz dla mnie bardzo ważne.
stejka

Postprzez Comek Śr, 7 grudnia 2016, 19:16

Kacperek, myślę że dla takiego dziecka z podstawówki to jest naprawdę sporo. Pamiętajmy, że to są jeszcze małe dzieci a nie licealiści, więc też nie można przesadzać z ilościa zajęć. Ale to fakt, że dzieci w tym wieku szybciej uczą się języka, więc ten pomysł ProFuturo, aby postawić na dwujęzyczność jest bardzo obiecujący. Dodatkowo w takiej szkole nauczyciele mogą więcej czasu poświęcić dzieciom i szybciej wyłapać ewentualne problemy, jest też zdecydowanie bezpieczniej. Więc jeśli tylko was stać to popieram w 100% :)
Comek

Postprzez majanka Śr, 7 grudnia 2016, 22:14

Mimo, że oferta szkoły wygląda naprawdę obiecująco ja ciągle zastanawiam się nad tym jak moje dziecko
się w niej zaaklimatyzuje.
Powiedzcie mi jak szkoła się odnosi do kwestii okresu adaptacyjnego?
Jest taki okres? Ile trwa? Jak wygląda?
majanka

Postprzez feudalka Cz, 8 grudnia 2016, 23:20

oj jak ja wam zazdroszczę.Bardzo chciałam zapisać moje bliźniaki do tej szkoły, niestety finanse nam na to nie pozwoliły. Szkoła jest naprawdę renomowana i dzieciaki które mają tam szanse chodzić, powinny to doceniać. Szkoła dla wielu marzenie. Dodatkowe zajęcia, bardzo ciekawe zresztą, sportowe, tematyczne. Nauczyciele którzy pomagają rozwijać pasje, którzy mają indywidualne podejście do każdego ucznia. Dwujęzyczność nauczania, to wszystko zaowocuje tym dzieciakom na przyszłość.
feudalka

Postprzez majanka So, 10 grudnia 2016, 17:16

Feudalka, a masz tam kogoś? Jakieś dziecko znajomych?
U nas z finansami na szkołę nie ma problemów, ale jak już płacę to chciałabym
mieć pewność, że rzeczywiście ma to sens. Słyszałam dużo pozytywnych opinii
ale wolę znać zdanie bezpośrednio od kogoś kto ma tam dziecko.
majanka

Postprzez Comek Pn, 12 grudnia 2016, 20:19

majanka - to jak się dziecko zaadaptuje można sprawdzić w trakcie 2 tygodniowego okresu próbnego. Oczywiście nikt nie da Ci gwarancji powodzenia, ale myślę że każde dziecko wstępnie po takim 2 tygodniowym rozeznaniu będzie w stanie stwierdzić czy na ten moment mu się szkoła podoba i chce do niej chodzić, czy nie chce i w ogóle masakra. Oczywiście decyzja ostetczna należy do rodziców, ale warto też wziąć zdanie dziecka pod uwagę, bo to jednak przecież dla niego robimy prawda? :) A co do finansow no cóż, to nie jest opcja dla każdego, ale jeśli was na to stać, to na pewno się opłaci :)
Comek

Postprzez majanka Wt, 13 grudnia 2016, 09:40

No my nie chcemy oszczędzać na edukacji dzieci ale właśnie zależy nam na tym
aby dzieci dobrze się w szkole czuły więc okres adaptacyjny jest dla mnie ważny.
Fajnie, że to trwa dwa tygodnie bo w tym czasie i dziecko i rodzic jest w stanie
zobaczyć czy będzie w porządku czy nie.
Poza tym bardzo kusząca jest perspektywa tego, że dziecko może się dobrze nauczyć języków
to również przemawia na korzyść.
majanka

Postprzez Migot Pt, 16 grudnia 2016, 23:00

Również wielkie nadzieje pokładam w edukacji córki właśnie w Pro Futuro. Moja Olcia to taka bardziej dusza artystyczna i mam wrażenie, że w zwykłej państwowej szkole jej zainteresowania by uległy zatarciu przez natłok innych obowiązków. Wiadomo, że w szkole państwowej, nauczyciele raczej nie będą się wysilać z przekazywaniem wiedzy (dobrze, bywają wyjątki i nauczyciele z pasją, ale to rzadkość), trzeba by ją nadrabiać na dodatkowych zajęciach. Z tego co czytam o Pro Futuro to pedagodzy wiedzą jak podejść do dzieci, jak im sprawnie przekazać wiedzę (często w formie zabawy), a co najważniejsze, zwracają uwagę na ich zainteresowania. Wiele osób się martwi o nadmiar nauki w prywatnych szkołach, ale przecież wiedza odpowiednio przekazywania nie jest żadnym obciążeniem, wręcz przeciwnie, bo jest przyswajana zazwyczaj nieświadomie. Dzięki temu jest czas na rozwój zainteresowań i inne kreatywne zajęcia.
Migot

Postprzez majanka N, 18 grudnia 2016, 12:56

Migot, zgadzam się.
Sama widzę co się dzieje w szkołach i naprawdę ze świeczką szukać nauczyciela, który naprawdę poświęcałby mnóstwo uwagi
na każde konkretne dziecko. Oni mają program i muszą z nim lecieć. Nawet gdyby chciał to nie może, no bo co wpisze w dokumentach?
W dzieci uzdolnione szczególnie trzeba inwestować, bo naprawdę szkoda gdyby się talent zmarnował.
Jeżeli masz pieniądze to ja bym się nie zastanawiała. Im więcej będzie mieć praktyki tym lepiej:)
majanka

Postprzez Maria36 Śr, 25 stycznia 2017, 15:10

A powiedźcie mi proszę, czy w ramach opłat za czesne, dzieci mogą dodatkowo korzystać np. z zajęć z logopedą ? Od dawna planuję zapisanie dziecka do prywatnej szkoły i muszę przyznać, że Wasze opinie przekonują mnie, że Pro Futuro będzie dobrym wyborem.
Maria36

Postprzez stejka Śr, 25 stycznia 2017, 20:17

Maria z tego co kojarzę, to w cenie czesnego w szkole Pro futuro jest do dyspozycji logopeda. Mało tego oprócz logopedy jest również psycholog i pedagoga. Oprócz tego dziecko będzie miało do dyspozycji zdrowe mleko i owoce i prócz tego wiele innych rzeczy. Warto wejść na ich stronkę i przeczytać jak to jest z tym czesnym :)
stejka

Postprzez bangbang Cz, 26 stycznia 2017, 11:36

Pro futuro to całkiem dobra szkoła prywatna, w dodatku językowa. każda klasa posiada 2 wychowawców – jeden z nich komunikuje się z dziećmi tylko po polsku, drugi tylko po angielsku. Wiadomo, w szkole Państwowej nie ma takich udogodnien. A dzieciaki ciągle wracają do do tego samego materiału. Dziecko, które wychodzi z pro futuro, jest kreatywne, potrafi pracować w grupie, i włada 2 językami.
bangbang

Postprzez majanka Cz, 26 stycznia 2017, 12:41

O to super, że dzieci w ProFuturo mają dwóch nauczycieli!
Ja sama dobrze wiem jak ważne jest to żeby dzieci mówiły po angielsku i osłuchały się dobrze z językiem.
To jak języka angielskiego uczą w szkołach państwowych to naprawdę jest straszne. Uczą podstaw, dziecko nawet nie
ma jak i kiedy porozmawiać. Same suche formułki i słówka.
majanka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkoły w mieście